Egy év a Dominikai Köztársaságban

Karib kaland

Karib kaland

Az új suli

2016. április 11. - almadigabi

Az első nap nyert ügyünk volt, az énekes-táncos fogadtatás mindkét gyerek feszültségét oldotta. Nagyon aggódtunk Dorkáért, de a tánc meghozta a kedvét. Az első nap délutánján azzal jöttek haza, hogy szuper a suli, Bence komolyan elgondolkodott, hogy hétvégén is ide fog járni.

Ami nagyon-nagyon jó: sikerélményük van.
Az első napokban Bence mesélte, hogy a kedves fiatal angoltanárbácsi elbeszélgetett vele és az osztálynak pedig elmesélte, hogy Bence 4 hónapja érkezett ide és már ilyen jól beszél két nyelven, tehát egy nyelvzseni :) (Azt tudni kell, hogy itt Bavaro-ban már mindenki "nyelvtanár" aki két helyes mondatot össze tud rakni angolul. Mivel a helyiek közül nagyon kevesen beszélik az angolt, de a sok turista miatt nagy szükség lenne rá, ezért aki már egy kicsit tud, azt tanítja...)

Angolból még a legelején tart az osztálya, ezért aztán élvezi, hogy már egy csomó mindent tud, amit a többiek nem. Matematikából is sokkal egyszerűbbeket tanulnak, itt szintén sikerélménye van, örömmel áll neki a feladatoknak. Az írását is megdicsérték, nehezen hitték el, hogy négy hónap alatt ilyen ügyesen elsajátította a dominikai folyóírást. Hurrá!!!

Dorka sokkal oldottabb ebben a suliban. Első napokban ő is döbbenten tapasztalta, hogy a gyerekek róla másolják a feladatokat... Innen látszik, hogy a másik suli nagyon erős volt, sokkal nagyobb követelménnyel, mint amivel egy átlag gyerek megbirkózhat. És itt van normális betűtanítás és még egyszer sem kaptunk olyan feladatot, hogy olvasson el valamit. Szép, nyugodt tempóban haladnak.

Van egy tantárgy, amit nem tudtunk micsoda, Formación Humana néven fut, de Bori (12) azt mondja, az valami istenes story. :) Bence pedig határozottan állítja, hogy franciát is tanulnak, szerinte háromhetente van egy francia órájuk, de mi erről még nem tudunk...

Dorkától azt is megtudtuk (véletlenül), hogy imádkozni is szoktak reggelente. Ez onnan derült ki, hogy egyszer mikor leültünk suli után ebédelni, közölte, hogy most mindenki hunyja be a szemét, tegye össze a kezét és mondja utána: "Senor Jesus..." és elkezdett spanyolul imádkozni. Leesett az állunk. Majd Bence megvonta a vállát és ő is elmondta az ő imájukat, de még mindig nem értette mi ezen a nagy szám.

Alapjában véve lett két megkönnyebbült gyerekünk, akiken látszik, hogy már élvezik az iskolát. Bence örömére van normális tornaóra és fociedzés is. Ez utóbbi kétszer van egy héten a szünetben. Senki ne kapjon a szívéhez, hogy tízperces fociedzése van a gyereknek, ugyanis itt egy szünet van délelőtt, ami 45 perces, így kétszer egy héten egy tanár összegyűjti a focizni vágyókat (akik erre az időre az egyenruha helyett felvehetik a focimezt) és átviszi őket a füvesített focipályára. Bence azt mondja, ezek nem igazán edzések, mert ők "csak" játszanak. Aki megéhezik, az kiáll, eszik és visszamegy.

A napunk most úgy néz ki, hogy 7.50-ig kell beérni a suliba (annyival más a közlekedés, hogy nem végig autópályán megyünk, mint a másik suliba, hanem be kell menni Bavaro központjába, ahol az egy négyzetméterre eső motorosok száma igen nagy, így próbálunk minél korábban menni, mert azt vettük észre, hogy az őrült motorosok akkor még alszanak :-))
13 óráig vannak csak iskolában és utána hozzuk őket el. Általában felváltva megyünk értük a másik magyar házaspárral. Nagyon jó, hogy most rengeteg idejük van játszani, hiszen előbb érnek haza, ráadásul a lecke is feleannyi és sokkal könnyebb mint a másik suliban volt. Tehát eddig úgy tűnik, jól döntöttünk...
(Közben már kitört a téliszünet, holnapra vizsgaeredmények is lesznek, de ez már egy másik bejegyzés lesz.)

2014. december 19.

 

10856567_849601058405489_5649325907873690201_o.jpg

Dorka negyedéves értékelése

Amikor három hónap után eljöttünk a BBS-ből, megosztottam veletek Bence eredményeit. Nos Dorkáét is szerettem volna, de azt hittük, hogy róla nem kaptunk, mert Bence értékelese neten érkezett, az iskolai online rendszeren keresztül, ám Dorkáról nem érkezett semmi.
Azonban a napokban vettük észre, hogy a sok papír között, amit távozáskor adott a suli, van egy hatoldalas dokumentum, és bizony ez Dorka értékelése. Annyira részletes, hogy nem igazán igazodtunk el rajta, de azért veletek megosztom, hátha valakinek érdekes lehet :-)
Pedagógusok előnyben, mi feladtuk egy oldal után... nekünk úgyis Dorka és Bence a legokosabb (legszebb/legügyesebb stb.)!

2016. december 19.

 Katt a képre, és kinyílik a hatoldalas bizonyítvány :-)

 

Iskolaváltás

A BBS-ben eléggé megdöbbentek, mikor bejelentettük, hogy elvisszük a gyerekeket. Nem értették miért.

Akkor már nem akartuk részletezni, de azt elmondtuk, hogy semmilyen szinten nem értünk egyet a menedzsment döntéseivel, valamint a gyerekeket ért hátrányok elfogadhatatlanok számunkra.

A gyerekek tanárai viszont nagyon jó fejek voltak. Látszott rajtuk, mindent tudnak, de persze nem beszélhetnek. És nagyon sajnálták a gyerekeket, mi persze tisztáztuk velük, hogy nem miattuk megyünk el. Nagyon jó hangulatban váltunk el.
Nagy élmény volt, hogy utolsó nap, amikor Bencéért mentünk, ő összepakolt és indult volna kifelé az osztályból, erre a húsz kisgyerek egy emberként vetette rá magát és egymást túlharsogva kiabálták, hogy "Benc, quedarse! / You can't go!" és ölelték, puszilták, nem engedték... Szegény Bence annyira zavarba jött, de láttuk rajta mennyire örül.
Folyamatosan tartja velük a kapcsolatot, hosszas vívódás után a facebook-ot is emiatt engedtük meg neki, mert itt szinte minden osztálytársa már fent van és ott beszélnek meg minden fontos eseményt.

Dorka csak annyit kért távozáskor, hogy feltétlenül várjam meg Mark y Xavi anyukáját és mindenképpen szerezzem meg az ikrek telefonszámát... 

2014. december 19.

10850144_849584018407193_5749846127864594328_n.jpg

 

Karibi mézeskalács

Elég nehéz itt a karácsonyra hangolódni, de azért próbálkozunk, így született ez a "karibi mézeskalács" is...
Mézeskalács csillagot készítettünk, majd a mini muffin tepsi hátlapján lévő kis buckákra terítettük a csillagokat, így sütöttük ki. Amikor teljesen kihűlt, megtöltöttük sok-sok házi készítésű vanílifagyival és némi gyümölccsel. Dorka természetesen Nutellát és banánt tett bele. :-) A 40 fokban így sem éreztük a karácsonyt, de nagyon finom volt, utána pedig csobbantunk egyet az Atlanti-óceánban...

Feliz Navidad!

2014. december 17.

 

10426141_848280538537541_3462282761397392135_n.jpg

10845954_848280565204205_8841601275133014831_n.jpg

Rum alapú társadalom

Rumot vegyek, vagy rumot vegyek? És mekkorát? Megvegyem az öt literest?!? (Persze szigorúan csak a fánk, meg rumos-mazsolás kuglóf miatt...) A rum meghatározó ebben az országban, bő 200 évvel ezelőtt még az egyik legfontosabb exportcikk volt, amely gazdaggá tette a gyarmatot.

Mára az a helyzet, hogy dominikai rum nemigen jut át Európába, mert az európaiak és az észak-amerikaiak idejönnek nyaralni, és helyben isszák meg. Ahogy némely magyar borosgazda állítja: a bőrbe kötött és úgy eladott ital a leggazdaságosabb...:)

Az biztos, hogy a dominikai rum átírja az erről az italról alkotott magyar, sőt, európai fogalmakat, hiszen a sokáig érlelt változatok felérnek egy jó konyakkal. De a rumok nagy többsége nem lesz hosszú életű: a koktélok, majd pedig a koktélozók elnyelik őket...

2014. december 15.

10150528_847722058593389_2180690328284870683_n.jpg

Majdnem mák

Rövid ideig volt egy jó hír: az egyik boltban van mák! Gyorsan elmentünk, megnéztük, elég furán nézett ki, pici, 5 dkg-os kiszerelésben, "szerencsére" az egyik zacskó picit kiszakadt, így vásárlás előtt megkóstoltuk: penészes, avas íz fogadott... így ugrott a mákosguba karácsonyra.
Mondjuk ledarálni se tudtuk volna.

Hű, nagyon hiányoznak az otthoni édességek! 

2014. december 15. 

1512466_847726368592958_4486535256246115314_n.jpg...........,–

süti beállítások módosítása