Egy év a Dominikai Köztársaságban

Karib kaland

Karib kaland

Mamajuana, a demizson, avagy egy titokzatos ajzószer igaz története

2015. április 26. - laszlojo

Legendák nélkül nehéz. Legenda pedig vagy van már, vagy kitalálnak egyet. A Mamajuana, a dominikai csoda- és ajzószer esete az utóbbi kategóriába tartozik.

30a.jpg

A Mamajuana egy gyógynövényalapú likőrféleség, némileg hasonlít a magyar Unicum-hoz, bár ezt nem a 18. század végén alkotta meg a császár számára egy patikus. A gyógynövényekből Hispaniola szigetének őslakói készítették gyógyteáikat, majd jöttek a spanyol gyarmatosítók és alkoholt tettek hozzá. Aztán a rum mellé bort is kevertek, továbbá némi mézet.

De mi köze ehhez a demizsonhoz, amelyben nálunk általában bort tartanak? Nos, a Wikipédia szerint a Juana mama  ugyanúgy  francia eredetű, mint az angol demizson, a név arra utal, hogy egy nagy zömök üveget vesszőfonat védelmez. Ezt az üveget eredetileg Franciaországban használták először, a francia köznyelv a Dame Jeanne (Lady Jane) nevet adta neki. A dámából (ejtsd daemzsan) lett az angoloknál a demizson..

A spanyol nyelvterületen a Dame Jeanne átalakult, itt a "damajuana", vagy Dama Juana nevet kapta, és még később, a Dominikai Köztársaságban, a dámából mama lett, a Mama Juana (Jane mama).

Igen sok változata létezik, hiszen a Mamajuana, a palackra utal, abba pedig mindenki azt tesz bele, amit jónak lát...Kicsit olyan ez, mintha egy unicumos palackba beletöltenék a gyógynövényeket, és szesz nélkül árulnák a boltokban, rábízva mindenkire, mennyi és milyen alkoholt önt rá. Itt ugyanis éppen így kapható a Mamajuana, persze ma már van készre gyártott változat is, de amivel turistaként az összes helyi boltban találkozunk, az tulajdonképpen egy üveg, megtöltve fakéreggel.

 images_1.jpg

 

images.jpg

Ami a gyógyhatását illeti, barátunk elbeszélése szerint az életét mentették meg vele egy nagyon súlyos medúzacsípés után.

Barátunkkal a csípés után rumot és Mamajuanát itattak, és azóta is életben van, szóval valami egészen biztosan működik...

Ami a szexuális vágyak erősítését illeti, erről megoszlanak a vélemények, a szakirodalom szerint az a Mamajuana,amelybe a gyökerek mellé szárított teknőspéniszt is  tesznek, egész biztosan hatásos. Nos, nyilván így van, most már csak a megfelelő Mamajuanát kell megtalálni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://karibkaland.blog.hu/api/trackback/id/tr377376202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása