Egy év a Dominikai Köztársaságban

Karib kaland

Karib kaland

Közlekedés, a kifogyhatatlan téma

2015. május 13. - almadigabi

A csúcs eddig a borjú volt. A bocit egy kismotoron szállította a gazdája úgy, hogy az állat a lábán feküdt, vagy az ölében, keresztbe és a lábai persze kalimpáltak, ahogy kell.Ezt nem nagyon lehet fokozni, vagyis Dominikén közlekedni kaland és élmény és túlélő tábor egyszerre.

A férjem szerint azért is van nagy gond az autópályán fura dolgokat szállító motorosokkal (például valaki egy ajtót szállított a motoron, úgy, hogy rajta ült. Mármint az ajtón, ami keresztbe volt feltéve a motorra), hogy az ember annyira nézi őket - mert ugye nem hisz a szemének - hogy észre sem veszi az autópályán előtte keresztben átvágó motorost. Vagy lovast. Vagy szamárkordét.

Mindennapos, hogy a motoron automata mosógépeket hurcolnak, mivel sok háztartásban még nincs mosógép, így egyszerűen elkérik egymástól és motorral házhoz szállítják. Azaz mosógép feltesz hátra, ember hátranyúl, egy kézzel tartja a nagy mosógépet, a másikkal vezet. Fogalmam sincs hogy-hogy nem esik le...

Gázpalackot is visznek, mégpedig úgy, hogy semmilyen módon nincs rögzítve, csak ott billeg a hátsó ülésen, vagy csomagtartón és a motoros néha a biztonság kedvéért hátranyúl, hogy megvan-e még?

Ma, a suliból hazafelé jövet láttak egy fickót, aki állva motorozott. Miért? Mert csak.

Ha az egyik motoros lerobban, akkor sincs nagy vész, rögtön jön egy másik, aki segít neki. Mégpedig úgy, hogy gyakorlatilag eltolja őt hazáig vagy a szerelőhöz. Na nem sétálva, dehogy! Szépen haladnak az autópályán, egy kézzel vezeti a motorját, a másikkal tolja a bajba jutott társát és annak motorját.

Amelyik autóban nem jó a légkondi, abból sem csinálnak nagy ügyet, ajtó kinyit, egy kézzel fog, egy kézzel vezet. Szintén a pályán.
Ennek láttuk azt a variációját is, hogy láb kirak, lábfejjel támaszt alulról az ajtó és így vezet. (Szinte minden kocsi automata váltós, tehát igazán nincs is szükség a bal lábra =D)

Az a mutatvány is nagyon tetszett, amikor kisbusz tömve munkásokkal halad az úton és egyszercsak látjuk, hogy egyikük mászik ki az ablakon, majd kívülről kapaszkodva áll, miközben változatlan sebességgel haladnak. Aztán kis idő múlva a kisbusz éppen csak lassított, majd emberünk leugrott és hazasétált.

Egyébként reggelente mindennapos az a látvány, hogy kisteherautókról fürtökben lógnak az emberek. Mennek dolgozni. (Ez lebegjen a szemetek előtt, ha legközelebb úgy érzitek, hogy tömve van a hetes busz!)

img_0914.JPG

img_0836.JPG

Amikor La Románába mentünk (egy órás autózás), nagyon sok tábla volt kitéve végig az autópályán. Olyanok, mint amin jelzik a városok neveit. Elkezdtük lefordítani és a következő feliratok voltak:

- A motorosok viseljenek sisakot.
- Ne álld el a kereszteződést.
- Tiszteld az életet.
- A biztonsági öv megmenti az életed.

Csak az érdekesség kedvéért, a sisak Dominikán CASCO.

A bejegyzés trackback címe:

https://karibkaland.blog.hu/api/trackback/id/tr207454220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.04. 08:48:27

Könyörgöm, ez szinte semmi fotó...Még! Utasként nagyon keményen röhögnék rajtuk, az ajtót, mosógépet, borjút cipelőkön.Sofőrként már lehet, hogy nem... :D
Mekkora tempóval lehet így autózni?

almadigabi 2015.06.22. 17:25:39

A legtöbb ilyen vicces dolgot vezetés közben látjuk, miközben próbálunk túlélni... Így nehéz fotózni, ezért nincs túl sok kép.
Itt nem nagyon lehet száguldozni, mert tele az egész város fekvőrendőrökkel. (A fentiek ismeretében nem véletlenül.) Az általunk Magyarországon "pogácsa"-ként emlegetett (villamost az úttól elválasztó) bigyókat itt leteszik az úton két-három sorban. Muszáj lassan menned. De a fekvőrendőr is akkora, hogy lapos kocsival nagyon kell centizgetni, hogy ne üljön fel rá az autó. Még az elején volt, hogy mire azt hittük már tudunk mindent, akkor jött a meglepi: inverse fekvőrendőr... Azaz mély gödör forgalomlassítás okán. És nem jelzik, nem színezik, semmi. Átlagsebesség max. 30-40.
süti beállítások módosítása