Egy év a Dominikai Köztársaságban

Karib kaland

Karib kaland

Dominikai érdekességek

2015. január 25. - laszlojo

Hispaniola szigetét Kolumbusz az első útján fedezte fel, a tainó indiánokkal egyetemben, akikből mára szinte hírmondó sem maradt, a hódítók és a betegségek elpusztították őket. „Ez a Föld legjobb, legtermékenyebb, legkellemesebb, legkiegyensúlyozottabb tája, a leggyönyörűbb föld, amit emberi szem valaha láthatott” – mondta állítólag maga Kolumbusz, akiről tudjuk, hogy azért néha tévedett… Ebben viszont nem.

erdekessegek.jpg

Hispaniola szigetén két ország található, a Dominikai köztársaság és Haiti. Az első boldog, a második boldogtalan. Az első fejlődik, a második a világ egyik legszegényebb országa. A 19. században ez majdnem fordítva volt, a franciául beszélő, fekete felsőbbséget hirdető Haiti elfoglalta a kreolok , fehérek és feketék spanyolul beszélő országát és betiltotta a spanyol nyelvet. A dominikaiak fellázadtak, győztek, majd közölték, hogy mégis inkább spanyol gyarmat lesznek újra. Ez csak két évtizedig tartott, de rájöttek Washingon bíztatására, hogy Amerika az amerikaiaké, (Jamaika pedig persze a jamaikaiaké), és azóta létezik a Dominikai Köztársaság, amelynek alkotmányát az USA alkotmányának mintájára alkották meg. A huszadik század közepén a Trujillo diktatúra évtizedekig uralta az országot, de a diktátort az 1960-as évek elején lelőtték, utána szabad választások voltak, de az USA attól tartott, hogy itt is követik a kubai forradalom példáját, ezért megszállták az országot… Jelenleg is a konzervatívok és a liberálisok viaskodnak egymással, de már a választásokon, viszont a valódi történéseket 7-8 érdekcsoport határozza meg, plusz a katolikus egyház és az Egyesült Államok.

Mintegy 60 féle népcsoport fiainak és lányainak „keveredéséből” alakult ki a dominikai nép, kreolok, fehérek, feketék. Bőrszínben a lehető legváltozatosabb országok egyike a világon.

Több mint 100 féle zöldség és gyümölcs terem, nagy részük vadon is, vagyis éhen halni gyakorlatilag lehetetlen. Egy, a balkáni háború elől idemenekült szerb fiú, akinek semmi pénze nem volt, hónapokig csak kókuszt evett, ivott, de köszöni szépen, jól van… Az átlag dominikai imádja a zenét, a táncot, és ha ma keres egy kicsivel több pénz, akkor holnap inkább ennek a két dolognak hódol, meg persze a sörnek és a rumnak…

Életveszélyesen közlekednek, a világon itt van a legtöbb motoros baleset, és az élbolyban lehetnek az egy főre jutó motorok számában is.

drbeatingtraffic.jpg

 

A Karib szigeteken itt vannak a legszebb strandok, a legszebb pálmasorok, a legfehérebb homok, a legkékebb tenger, vagy valami nagyon hasonló. Délen a Karib-tenger a többi részen az Atlanti óceán öleli körbe ezt a fél magyarországnyi, de 10 és fél milliós, nagyon fiatal országot.

/j/

image_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://karibkaland.blog.hu/api/trackback/id/tr517106495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása