Egy év a Dominikai Köztársaságban

Karib kaland

Karib kaland

Hogyan építettek fegyvergyárat a magyarok Dominikán?

2015. március 03. - laszlojo

Dominika valahogy mindig kiesett a magyar emigráció célpontjai közül, kivéve az 1945 utáni időszakot. Viszont az emlékek, amiket a magyarok hagytak itt, nem feltétlenül pozitívak.

A második világháború után magyar mérnökök felépítettek egy fegyvergyárat a Dominikai Köztársaságban, az akkori diktátor, Trujillo legnagyobb örömére. Ezzel hosszú évtizedekre megalapozták a magyarok rossz hírét ebben a karibi országban. A hatvanas-hetvenes években igen komoly szitokszónak számított, ha valakire azt mondták, hogy "Te, magyar"!

A dologban az a különös, hogy a fegyvergyárat az Indiából Amerikába érkezett Alexander Kovács alapította, aki a helyi történészek szerint szociáldemokrata volt és a Horthy-hadsereg emigráns tisztjeivel és a Danuvia gyár ugyancsak emigráns mérnökeivel építette fel azt. Persze ez akkoriban nem volt túl meglepő, mert Trujillo "fehéríteni" akarta az országot, így aztán tárt karokkal várták a lehetőleg egyedülálló, fehér férfiakat. 1945 előtt a zsidókat, 45 után a nácikat...

Trujillo 1961-es halálával a fegyvergyár "karrierje" is véget ért, azok a magyarok pedig eltűntek Dominikáról.

A fegyvergyár történetéről bővebben itt olvashattok...

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/magyarok_dominikaban_1947_1957/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://karibkaland.blog.hu/api/trackback/id/tr967237397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása