Egy év a Dominikai Köztársaságban

Karib kaland

Karib kaland

A barna ötven árnyalata

2015. március 14. - laszlojo

Ha van etnikai változatosság, a szó legszorosabb értelmében vett sokszínűség, akkor azt Dominikán kell keresni. Megyek az utcán, és szembe jön velem egy fantasztikus zöld szemű, de korom fekete bőrű lány, aztán egy kreol, kicsit japános szemekkel…

A több mint 10 millió dominikai csaknem háromnegyede etnikai mix szülötte, 16 százalékuk fehér bőrű, kb. 11 százalékuk fekete. A többség mulatt, zambó, mesztic, mára a legtöbb dominikai a spanyol gyarmatosítók és a Fekete-Afrikából elrabolt egykori rabszolgák leszármazottja. A spanyolok és az őslakos tainó indiánok leszármazottai a meszticek, aztán a 19. század második felében felszabadították a rabszolgákat, megjelentek a szabad észak-amerikai feketék is, és vegyes fehér és fekete párok jöttek létre, gyermekeik a mulattok.

Igen jelentős a bevándorlás is a szigeten, hiszen kubaiak, puerto ricoiak, haitiak, arabok és törökök, szefárd zsidók, kínaiak és japánok egyaránt érkeztek, és amikor az 1930-as években Trujillo diktátor „fehéríteni” akarta a népet, akkor sok német zsidót fogadtak be, 1945 után pedig menekülő nácikat is… Jöttek magyarok is, de ők a Trujillo féle fegyvergyár miatt nem szereztek nagy népszerűséget, erről egy korábbi posztban írtam már, de a szigeten most is él több tucat magyar család, igaz, hivatalos kapcsolat a két ország között a mai napig nincs. A helyi statisztikák szerint mintegy 60 náció fiaiból és lányaiból alakult ki a mai dominikai nép, a már említetteken kívül franciák, venezuelaiak, olaszok, kolumbiaiak, németek és oroszok is laknak itt nagyobb számban és persze észak-amerikaiak.

A meszticek és mulattok neve triguenos, vagyis brünett (barnás). Őseik Európából, Afrikából vagy Ázsiából érkeztek a szigetre. A második nagy etnikai csoport a fehéreké, ők a blondok, a szőkék, a feketéket pedig morenosnak nevezik. Rabszolga őseiket Kongóból, Ghanaból vagy Kamerunból rabolták el.

Amikor először jártunk itt, a buszon a dominikai idegenvezető elmondta, hogy kilencen vannak testvérek, és mindegyiküknek más a bőrszíne, nincs két egyforma színű testvére, pedig egy apától származnak.

Egy biztos: ebben az országban etnikai feszültséget én még nem tapasztaltam.

Bence osztálya, ahol az orosztól a kanadai és a mexikói kisgyereken át a szerbig, sokféle nemzetiség megtalálható. 

11056836_898644336834494_1427651255_n.jpg

Dorka pedig színük alapján különbözteti meg a tanárnéniket. Azt mondja egyik nap a suliban:

- Apa, nézd, ott a tanárnénim!

- Hol?

- Hát ott! - mutat egy csoport pedagógusra.

- Látom, de ezek közül melyik?

- Jaj, hát a sötétfekete!

 

Még egy apróság: a CIA World Factbook szerint a szigeten a férfiak várható élettartama 75,6, a nőké pedig 80,08 év, ami némileg magasabb, mint a Magyarországon várható élettartam, pedig Dominika nem tartozik a"fejlett" világhoz...

A bejegyzés trackback címe:

https://karibkaland.blog.hu/api/trackback/id/tr27265797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása