Egy év a Dominikai Köztársaságban

Karib kaland

Karib kaland

Science

2015. június 20. - almadigabi

Bence házi feladata Science (tudomány) tantárgyból, hogy növesszen cukorkristályt. Fel is írta magának órán, hogy nagyjából, hogyan kell, majd nekilátott (elzárkózva minden segítség nyújtástól).:


1. próbálkozás: - szerinte a vizet 250 Fahrenheit-re kell forralni és utána beletenni a cukrot. Apa kikereste, az kb. 121 C fok. A feladatban az áll, hogy ételhőmérővel folyamatosan ellenőrizze a hőfokot. (Ezt buktuk, ilyenünk még otthon sincs, nemhogy itt.) Mindegy, abban maradtunk, hogy forrás után még várjon kb. öt percet, csak utána tegye bele a cukrot. Naná, hogy nem figyelt, picit türelmetlen a lelkem, forrás előtt belerakta a cukrot. Kuka.
2. próbálkozás: - mostmár forráskor kivárt. És várt. És várt. Ééés elfelejtette. Leégett az edény.
3. próbálkozás: - leégett aljú edényben(!), újra víz, felforral kis idő múlva bele a cukor, majd kiönt egy befőttesüvegbe. Halványbarna lett az egész cucc... Kristály sehol...


Nem akartuk elvenni a kedvét, annyira lelkes, de kiderült, ebből tuti nem lesz kristály. Google a barátunk, apácska fektetés után ráfeküdt a témára, így kiderült, hogy legalább egy hét kell, hogy rendesen kikristályosodjon, Bence szerint pedig holnapra kell. Annyira jó fej, mert részinfókat jegyez meg, nekünk meg abból kell kitalálni, hogy tulajdonképpen mit is kell csinálni és mikorra.
Viszont találtunk pontos receptet, így holnap ezt fogjuk elkészíteni, aztán majd beviszi, amikor kész lesz. Mindig tanul az ember...

Valami ilyesmi kellene:

 image_46.jpg

Kép: http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/termeszettudomanyok/kemia/altalanos-kemia/ismerkedes-a-kemiaval/oldodas-es-kristalyosodas 

A bejegyzés trackback címe:

https://karibkaland.blog.hu/api/trackback/id/tr997550450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása